torsdag 26 maj 2011

En STOR ELOGE till alla PENDLARE

Jag blir otroligt varm i hjärtat när jag ser hur många det är som pendlar till jobb/skola. En stor eloge till alla er!

Anledningen till att jag verkligen vill hylla alla de som pendlar (cyklar, springer,går, rullskridskor m.fl) är för att det gör så otroligt gott både för hälsan och miljön.

Så här kan det se ut när jag pendla

Som de flesta vet så pluggar jag ju till hälsoutvecklare och jag brinner verkligen för det här med hälsa.
Det är så otroligt viktigt med fysisk aktivitet och svenska folkhälsoinstitutet rekommenderar 30 min fysisk aktivitet varje dag och genom att man pendlar så kommer många upp i dessa rekommendationer, vilket är toppen. Även om min personliga åsikt vore att vi kanske rörde på oss lite mera än så.

Jag har verkligen saknat att pendla genom fysisk aktivitet, när jag pluggar i Uppsala så blir det buss och tåg =(
När jag jobbade så promenerade jag eller cyklade, ska väl erkänna att på vintern fuskade jag med att åka tunnelbana, men jag tränade på kvällarna.

Men det var så skönt, hade 8-9 km enkel väg till jobbet och jag njöt verkligen av att gå/cykla dit, att få vara ute och slippa gå ner under jord och trängas och bli irriterad över förseningar osv.
När man sitter på cykeln (eller vad man nu gör) så hinner man rensa tankarna, planera dagen eller bara vara i nuet och njuta, jag minns att jag alltid blev så glad av att cykelpendla, jag kom alltid fram till jobbet glad som en solstråle och likaså när jag kom hem var jag glad. Endorfinerna sprutar och denna känsla får jag verkligen inte när jag åker kommunalt.

Idag cyklade jag hem min brors cykel och blev påmind om hur mycket jag saknar att få pendla med cykeln. Men snart är plugget över och det blir jobb igen och då, då är det jag som sitter på en cykel igen och ler hela vägen till jobbet och hem!!

5 kommentarer:

osterman sa...

Det måste vara nått allvarligt fel på dig som blir glad av att pendla ;-)

Jag blir bara tokig på allt som är i vägen, inklusive mig själv ibland.

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

Hehe, allt beror på hur man tar det och vad man väljer att lägga sitt fokus på...

osterman sa...

Sant... Jag brukar fokusera på att försöka ta mig till/från jobbet inom en rimlig tid, tydligen helt fel =)

Mazze sa...

Du har så rätt!!!
Man får verkligen en endorfin kick av att cykelpendla till jobbet!
Synd bara att alla inte kan cykelpendla till jobbet många av mina kollegor har för långt till jobbet men lika många väljer att avstå. Orkar inte kliva upp lite tidigare för att hinna med frukost mm mm...
Nej! Snacka om livskvalite!!!
En kollega hälsar mig varje morgon med en riktigt dålig svensk-finsk fras, nu tänkte jag skämma ut mig genom att dra den för dig och alla andra:
"Som de säger på svensk-finska cykelförbundets årsmöte när de möts: Hoj hoj!!!"
Jag sa ju att den va dålig ;-)

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

@Osterman, hehe så kan man se det.. Visst kan jag också bli arg ibland när någon kliver ut mitt i gatan, men det rinner av mig lika fort.. Sen tror jag att det bästa är om man slipper stressa på vägen dit. Kör med lite marginal och upplevelsen höjs!

@Mazze, HAHA, dålig men gav mig en dos av skratt =)
Håller med dig att det är synd att många har för lång väg, jag funderar faktiskt på att i höst cykla till Upplans Väsby (25km enkel väg) och ställa cykeln där bara för att få pendla lite, mest synd är det nog om dem som aldrig testar som inte vet vad de går miste om...

Cyklapendla på och njut av varje tramptag och bland det bästa är att vi även presterar bättre än de som åker kommunalt. ;-)