onsdag 14 september 2011

Låg status sämre hälsa?!

Idag på lektionen så hörde jag ett par kloka ord, nämligen dessa 

~ Det går inte att stressa sönder någon som sover bra ~

Mycket kloka ord och jag tycker att det stämmer väldigt bra!

I en undersökning som Sifo gjorde 2008 visade det sig att 55% av alla svenskar har sömnproblem. 
Hälften av alla svenskar har ett sömnunderskott på 1,5 h. 


Att ha ett stort stresspåslag och dålig återhämtning är det inte många som klarar av i längden. 
De som klarar av det längst, lyckas i ungefär 5 år, två till tre å är vanligt men oftast så brukar det märkas redan efter 6 månader. 

Vill du kolla om du lider av sömnproblem, sök då på webben efter PSQI testet och gör det. 

WHO´s expert Michael Marmot har skrivit en bok om status syndromet och bland annat kommit fram till att människor som har det sämre ställt, alltså sämre lön, liten umgängeskrets osv. har sämre hälsa än de som har bra lön, ett rikt socialt liv osv. 


En av våra tidigare kursare kom då på att om han var smart så skulle han flytta till ett sämre område, bara för att då får han känna sig lite bättre, han kommer upp i status. Jämfört om han skulle flytta till ett fint område där han kanske skulle ha sämst bil i området, inte lika vackert hus och inte ha råd med vissa saker. 

Nu vet jag att vissa tänker att detta inte stämmer, men tänk efter lite själv, när mår du som bäst? 
Jag kan säga att jag mår som bäst när jag blir uppskattad av min omgivning och gör något jag trivs med. 
Jag bryr mig dock inte så mycket om om man åker runt i en Lexus eller en Volvo och jag menar inte heller med uppskattning att få höra att man ser bra ut eller har fina kläder osv utan när jag (nu tar vi ett enkelt exempel) kanske har lagat en maträtt och mina gäster uppskattar det, eller att jag fixar något och jag får uppskattning för det, eller när jag får vara med mina vänner och dela roliga minnen. Då mår jag nog som bäst. 

En annan spännande sak var också att det har gjorts en studie på apor där de fick äta precis samma mat, den mat man gav aporna var skräpmat.
Studien gick ut på att se vad som hände med apornas hälsa, det som märktes var att de aporna som stod högst i rang mådde bäst, de aporna som stod lägst i rang hade fått början till åderförkalkning. Detta är fascinerande då det åt precis samma mat....


Så till alla där ute, var rädd om din sömn och dina vänner, de är guld värda!!  

Inga kommentarer: