söndag 9 september 2012

LCHF är det verkligen bra i längden?

Läst precis denna artikel (se nedan) och började fundera lite.


Jag tror inte att man bör följa en viss diet strikt resten av sitt liv, utan att fundera över vad är det jag verkligen stoppar i mig?
Jag tror att om man börjar där så kommer man väldigt långt och att man sedan väljer bra produkter och råvaror.
Sen en enkel sak, vill man gå ner i vikt så ja, kaloritänket kan kanske vara något för dig. För att gå ner i vikt så bör man göra av med mer kalorier än vad man stoppar i sig. Svårare än så är det inte ;-)
Men det gäller ju även att stoppa i sig rätt saker för att må bra och ha en god hälsa.

Många har debatterat om hur LCHF kommer att påverka våra kroppar och här kommer en studie ifrån Finland, den är helt klart läsvärd!

Artikeln är hämtad ifrån denna sida http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv/meddelande?id=30737


Kolesterolnivån hos befolkningen har börjat stiga efter att ha sjunkit i flera decennier

31.8.2012
Under de senaste fem åren har blodkolesterolhalten hos befolkningen i Finland börjat stiga inom de samtliga fem regionerna runtom i landet där undersökningen gjordes. Hittills har kolesterolnivån kontinuerligt sjunkit från år 1982 till 2007. De första resultaten av FINRISKI-undersökningen som genomfördes under vårvintern 2012 har i dag publicerats i tidskriften Suomen Lääkärilehti.

Enligt resultaten ökade den genomsnittliga kolesterolhalten i blodet från 5,25 millimol per liter (mmol/l) till 5,34 hos finländska män och från 5,15 (mmol/l) till 5,31 hos kvinnor. Ökningen var 1,7 procent för män och 3,1 procent för kvinnor, vilket är en statistiskt signifikant förändring. Enligt rekommendationerna bör totalkolesterolet understiga 5 mmol/l.

Vill du läsa hela artikeln så finns det här  http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv/meddelande?id=30737


3 kommentarer:

Robin sa...

Helt klart läsvärt. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Det jag lärt mig och läst mig till är totalt tvärt emot. Mättade fetter (sådana som blir hårda när de är kalla) är den nyttigaste sortens fett. Det var den människan har levt på i många tusentals år.
Men hursomhelst. Tanken är inte att diskutera innehållet i sig.

Vad jag förstått så finansieras forskningen av staten som i sin tur får stöd av livsmedelsverk, stora aktörer på marknaden osv. Det är faktiskt så att lobbyister dagligen jobbar stenhårt på vad vi (medborgarna) ska äta, vad som ska serveras i skolan osv. Om vi äter sånt som tillverkarna har bra marginal på så tjänar dom pengar på oss. Om vi blir dåliga av maten går vi till doktorn och vården som tjänar pengar på oss, de pengarna går till styrande personer och staten som trycker ut mer pengar till tillverkare för att göra mer produkter med E-ämnen osv i, som i sin tur gör oss ännu sjukare.

Det har väl aldrig dött så mycket folk i cancer som det gör nu? Snabbmaten och "snabba" kolhydraternas tid.

Jag har testat LCHF och mådde jättebra men kunde inte prestera på cykeln så nu äter jag kolhydrater igen. Kan säga att jag mår sämre i kroppen nu än som strikt LCHFare.

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

Ska hitta en video som beskriver det där du skrev med tillverkare osv... Den har humor, men tyvärr så är det ju lite så.

Om LCHF är bra eller ej tänker jag aldrig säga något om, för det kan passa vissa bättre och vissa sämre. Allt beror på vad man ska göra, som du själv märkte. Att prestera på lchf kanske är svårt för de flesta men inte om du vara är "vanlig" motionär.

Men jag tycker nog att man som jag skrev ska tänka på vad det är man stoppar i sig och lära sig sin egna kropp, vad den reagerar bra/dåligt på. Men att utesluta kolhydrater, fett eller protein helt är inget jag skulle rekommendera. Men att dra ner på det, absolut.

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

http://www.youtube.com/watch?v=uCFZoqmKf5M&feature=player_embedded#!

kolla in det klippet