Vad man anser att en sockerfrimånad innebär är valfritt.
Jag avstår snacks, läsk, godis och bakelser.
Här hittar ni eventet på facebook, gå med https://www.facebook.com/events/371357442996733/?source=1
Här kommer lite fakta kring socker hämtat från sund.nu och vårdguiden.
Så påverkas du av sockerDe kolhydrater vi får i oss via maten bryts ner till sockermolekyler i tarmen och transporteras därifrån ut i blodet. Sockret utnyttjas som energikälla av kroppens celler som tar det direkt från blodet. För att cellerna ska kunna tillgodogöra sig sockret behövs hormonet insulin.
En alltför sockerrik kost minskar så småningom känsligheten för socker i blodet. När känsligheten minskar ökar kroppens egen insulinproduktion. Efter ett tag tappar insulinet sin fulla effekt och blodsockernivåerna stiger. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon och stora mängder av det gör oss feta.
Det innebär att för stor konsumtion av socker leder till övervikt, samt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det förrädiska med sockret är att det i motsats till fett, inte ger oss någon mättnad. Istället stimulerar den söta smaken hungersignalerna.
Exempel på tillsatt socker i livsmedelHär kan du se genomsnittligt innehåll av tillsatt socker i några vanliga livsmedel. Sockermängden är omräknad till antal sockerbitar per portion.Produkt Sockerbitar2 dl smaksatt fil eller yoghurt 5 st2 dl cornflakes/havrefras 1 stMjölkchoklad 100 g 13 st2 dl drickyoghurt 4 st2 dl kalaspuffar 4 st4 st Kexchoklad 4 st2,5 dl O´boy 5 st1 dl frukt müsli 1 stTablettask 1 st 4 stProdukt Sockerbitar2 dl saft 5 st1 dl start müsli 3 stLösgodis 100 g 13 st2 dl nektar 3 st2 msk äppelmos 2 stSlät bulle 2 st 1 st2 dl fruktdryck 5 st2 msk sylt 4 stKanelbulle 1 st 3 stProdukt Sockerbitar1 burk läsk 33 cl 8 st1 msk marmelad 3 stChokladbiskvi 1 st 6 st2,5 dl soppa 8 st2 dl glass 6 stSmåkakor 3 st 3 st2 dl kräm 10 st1 glasstrut 7 stTårtbit 125 g 8 st
Vi äter i genomsnitt sjutton kilo godis per person och år
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar