onsdag 2 februari 2011

HST, Beep och Cooper test

I måndags och igår (tisdag) så var det genomgång av olika konditionstest som stod på schemat.

Det var våran lärare Gunnar Söderström som skulle gå igenom dessa med oss.
Gunnar är för övrigt en av de bästa lärarna vi har på skolan enligt mig. Han är bra på att lära ut och han får alltid med sig en på lektionerna, det finns ingen risk att man skulle kunna somna eller tänka på annat under hans lektioner (inte jag iaf), han är grym på att förmedla och han har en enorm energi som smittar av sig, var man nedstämd innan lektionen börjar så kan jag ju lova att man går därifrån med en massa energi.
Han lyckas även med att få oss att skratta många gånger, och om man bara tänker på att vuxna skrattar i snitt 15 ggr per dag jämfört med barn på 4 år som skrattar 300 ggr per dag (ref: Linda)så lovar jag att de dagarna man har Gunnar så skrattar vi minst 15 ggr på hans lektioner och då är inte dagen över än ;-)På måndagen var det först lite repetition om syretransportkedjan (lungornas kapacitet, blodets förmåga, hjärtats kapacitet, kärlsystemet och muskelcellen) och sedan testade vi Harvard Step Test, detta test innebär att man går upp och ner på en bänk/låda som är i en viss höjd beroende på vilken längd man har, man ska sedan gå upp och ner i ett visst tempo i 4 minuter och därefter mäta pulsen tre gånger och sedan kan man få fram ett resultat på hur god kondition man har. Finns även en version där man går upp och ner i 5 minuter.

Kan ju säga som så här jag kom tydligen upp i 198 i puls och efter 1 minut så var jag nere i 108 och efter två minuter var jag nere i 78.

Kort och gott så landade jag endast på bra i kondition, vilket jag absolut inte är nöjd med.
Men eftersom jag inte tränat kondition de senaste 3 månaderna så var väl inte något annat svar att vänta heller. (Vilan är ju som jag nämnt tidigare i blogginlägg pga överansträngning i muskelfästen över och under knät). Envis som jag är så ska jag och Hanna göra om detta test en gång i månaden för att se om vi har förbättrat oss =)

Igår (tisdags) så gick vi igenom lite löpteknik, detta är guldvärt och är man löpare så tycker jag att man absolut ska anlita/ta hjälp av någon som ser till att man får in den rätta tekniken för det kommer få dig att minska minuterna och även minska risken för skador.

Det man ska tänka på är att försöka att inte sätta i hälen när man springer utan försöka att landa lite längre fram på foten och även att skjuta fram höften så att man lutar framåt, tydligen så ska en lutning i 22°  vara det optimala.
Sedan kan man även kolla så att man tar rätt steglängd, men hur man gör kommer jag inte berätta för er.. Mohahahaha..
Hur som haver så har jag en dålig löpstil då jag är alldeles för stel i höften och har ett dålig löpsteg sen så har jag ju även problem med mina ben.
Dessa problem uppträder även då jag går. Jag trodde först att det var benhinneinflammation men när jag var till Idrottskliniken så sa de att det var kompartmentsyndrom, jag har varit och gjort tryckmätningar 2 ggr för detta utan att fått ett resultat som kan påvisa att det var det, så nu ska jag tillbaka till läkaren igen den 16 feb och hoppas på att de kommer med någon vettig förklaring.
För jag anser att även jag ska kunna löpa/gå utan att få ont. (har haft dessa problem i grymt många år, därav så kan jag inte löpa, har gjort försök flera ggr, och det lilla jag sprang igår gjorde så att jag knappt kan gå på mina ben idag)

Så på grund av dessa besvär så gjorde jag varken beep-testet eller cooper-testet.

Men jag ska iaf förklara hur dessa går till.

Beep genomför man enligt följande, man mäter ut 20 meter och gör ett streck vid 0 m och 20m och sedan ska man springa fram och tillbaka däremellan utan att stanna. Man springer sedan efter beep ljudet som innebär att man ska hinna springa fram till strecket innan beep ljudet låter, detta beep ljud kommer sedan att öka vilket innebär att du måste springa snabbare och snabbare. Beroende på hur många vändor man orkar springa kan man sedan räkna ut ett värde maximal syreupptagningsförmåga.

Måste säga att min klass var grym på detta =)

Sedan gjorde vi coopers löptest, som man genomför genom att löpa en sträcka på antingen 2000, 2400 eller 3000m. Man ska då springa så snabbt man kan på denna sträcka och den tiden man får använder man sig av och räknar man sedan ut sin syreupptagningsförmåga i ml/kg x min, man får fram resultatet genom att använda sig av en konditionssnurra. (Man kan även löpa i 12 min och se hur långt man kommer, men detta är då krångligare, enklare att springa ett bestämt mått).
Även här vill jag ge en eloge till de som sprang detta i min klass, grymt duktigt av dem och speciellt de som både gjorde beep och cooper.

Jag tycker att dessa test var grymt roliga och dessa två lektioner var de bästa på länge och även förra veckans utbildning i hälsoprofilsbedömning var grymt, jag har insett att jag verkligen älskar tester och att få fram resultat och sedan kunna kolla statistik och jämföra.
Så om jag känner mig själv rätt så kommer jag inom en snar framtid att beställa en monark =)))))

8 kommentarer:

Lena Baggens sa...

Du verkar ha det så roligt i skolan, mycket intressanta lektioner. Jag vill också göra fystester på skoltid! :)

Lycka till med studierna och träningen! Kram

Linda sa...

Underbart inlägg hjärtat!
Kram L

osterman sa...

Finns det nån formel som tar hänsyn till att man är cyklist och inte kan springa på de där testerna? Eller ska man hålla sig till cykeltester i så fall..? =)

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

@ Lena, hehe ja du har faktiskt rätt att vara avundsjuk, för vi har grymt roligt! Btw, ser fram emot lite cykelrundor i vår, för du ska väl fortfarande börja cykla?

@Linda, tack gumman <3

@Osterman, haha nja, vi får nog hålla oss på din Monark =)

Lena Baggens sa...

Haha, avundsjuk är bara förnamnet... =)
Absolut ska jag börja cykla. Planen är att värma upp med halv klassikern i år och göra hela nästa år, om allt går bra vill säga. Så jag ser fram emot många tuffa och plågsamma mil på cykel tillsammans med dig! =)

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

@Lena, nästa år får du även planera in Siljan Runt =)
Bra inställning, det gillar jag! Jag ska allt dra med dig ut till Vallentuna någon helg också så får du öva på att köra i klunga =)

Gunnar sa...

Hej Karin
Jättefin blogg och kul att du gillar lektionerna. Jag visste inte att du var så inne på cykling det är ju kanon. Tråkigt med dina problem i underbenen hoppas det löser sig snart. Jag har ett större gäng jag tränar inför vättern i år. Kom gärna ut till Knivsta och häng på om det passar någon gång.
Lycka till och kör hårt.
Med vänlig hälsning Gunnar

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

@Gunnar, Tack =) Hehe inte lätt för dig att hålla reda på vad alla gör ;-)
Låter jätte kul att få hänga med dig och ditt gäng, har ju faktiskt tänkt att jag ska cykla hem ifrån Uppsala i vår och då skulle jag ju kunna svänga förbi Knivsta, eller om det är en helg så är det ju ännu mindre problem att ta sig dit. =)