onsdag 19 oktober 2011

Föreläsning med Paulún del 1

Jag har varit och lyssnat på Fredrik Paulún som föreläste för oss på

Mycket intressant var det och den här mannen är otroligt kunnig enligt mig. 

Ska försöka förmedla lite om vad som sades under föreläsningen och jag tillägger även med en del fakta som jag redan kan. 

Först och främst vill jag bara upplysa alla som säger att äh det är ingen idé att träna, jag har sett ut såhär i flera år och jag kommer fortsätta att göra det, eller de som lever på myten - jag tränade mycket som ung och det räcker för mig. 
FEL FEL FEL....

Kroppen byts ut, cellerna, skelettet, hjärnan, ja allt byts ut, det tar dock lite olika lång tid. Men hela tiden så pågår det en process i kroppen och den träningen du gjorde i dina ungdomsdar är sedan länge förbi. Det går inte att leva på gamla meriter. Likaväl om du anser att din "ölmage" har blivit en del av dig och du klagar på att du har försökt bli av med den,  men att det inte går. Då kommer nästa fråga, under hur lång tid gjorde du ett försök? Och vad hände sedan, ramlade du tillbaka till dina ovanor kring kosten? 
Allt går bara man vill och som sagt kroppen byts ut, men det tar dock lite tid men det är möjligt för alla (undantag om du lider av någon sjukdom) människor att förändra sin livsstil.
______________________________________________________

Hjärnan består av 60% fett och behöver mättade fetter och omega 3 för att fungera. 

Omega 3 kan kroppen inte själv producera utan vi måste tillföra det via maten eller kosttillskott. Det finns olika sorters omega 3 fettsyror, DHA och EPA, dessa kallas oftast för fiskolja då de finns i fisk och skaldjur, bra fisk att äta för att få i sig mycket omega 3 är makrill, sill och lax. 
ALA är en fettsyra som kommer ifrån växtriket och finns i bla rapsolja, linfrön och valnötter. 
ALA kan kroppen omvandla till DHA och EPA men dock i små mängder. 
Omega 3 är även bra för andra saker så som att bibehålla hjärtats normala funktioner och hålla blodfetterna på normala nivåer, inflammationshämmande, viss positiv effekt vid depression, stress och sömnsvårigheter. 
Rekommendationen av omega 3 är ca: 2-3g per dag. 

Mättade fetter som du bör använda dig av är kokossmör eller vanligt smör/bregott.
Du hittar det även i andra produkter, men passa dig för att använda dig av för mycket mättade fetter då de i för stor mängd kan leda till diabetes typ 2, övervikt, vissa neurologiska sjukdomar. Det diskuteras också  hur det påverkar blodfetterna och hjärt- kärlsjukdomar. 

Kokosnöten är egentligen ingen nöt utan ett frö så alla nötallergiker brukar kunna äta kokos. 
Kokosfett är även väldigt bra då det består mestadels av korta eller mellanlånga mättade fetter vilket innebär att det är mer vattenlösligt än långa fettsyror. Det är de långa fettsyrorna som utgör den största delen fett som lagras i fettdepåerna. 
Eftersom kokosfettet är mer vattenlösligt så har det svårt att lagras som fett och används istället direkt som bränsle i levern och i musklerna. 
Långa fetter tar längre tid på sig att komma ut till musklerna för att de behöver karnitin som transporterar fettet in i mitokondrierna (cellernas kraftverk), medans de korta och mellanlånga fetterna inte behöver transporteras via karnitin. 


Visst brukar t ex en thailändsk gryta med kokosmjölk verkligen vara mättande? En orsak till det är just de korta och mellanlånga fetternas förmåga att brännas direkt i levern och när de förbränns ökar leverns temperatur. Högre temperatur minskar vår aptit, precis som du kan uppleva på sommaren eller när du är på semester i ett varmt land. Man äter helt enkelt inte lika mycket och man har lättare att hålla vikten. En betydelsefull detalj är att kokosfett har cirka 5% färre kalorier än andra fettkällor vilket kan ge ett stor effekt om man äter lite kokosfett varje dag. Det beror på den höga halten korta och mellanlånga fettsyror som naturligt har lägre kaloriinnehåll. 

Jag brukar steka i olivolja vid lägre temperaturer och kokosfett vid högre, ibland använder jag även rapsolja. 
Kokosmjölk istället för creme fraîche/matlagsningsgrädde. 

Det får nog bli allt för idag, ska försöka hålla inlägget hyfsat kort och inser att det får bli en liten följetång om vad vi gick igenom. 1 kommentar:

Wellnessfight sa...

Ny tävling, chans att vinna Linnex linement
http://wellnessfight.ninjus.net/2011/10/19/tavling-vinn-linementet-linnex/